Az éleslátás elengedhetetlen az autóversenyzéshez!

Turán Frigyes, a Turán Motorsport profi raliversenyzője speciális módszerrel is készül az idei magyar bajnokságra. Az eredményes pilóta maximálisan lépést tart a technológiai újításokkal, legyen szó a versenyautójáról vagy akár egy minőségi szemüvegről, ami megkönnyíti a vezetést.

Év elején minden autóversenyzőnek részt kell vennie egy sportorvosi vizsgálaton, ahol többek között azt is megnézik, hogy mennyire jó a szemünk, alkalmasak vagyunk-e a versenykörülményekre. Én ugyan szerencsés helyzetben vagyok, mivel nem kell szemüveget hordanom a vezetéshez, viszont egy kiadós versenyhétvége után az én szemeim is elfáradnak, ami olykor elég kellemetlen tud lenni. Most rendhagyó módon tesztelhettem a látásviszonyokat mind nappali, mind esti fényekben egy Essilor EyeDrive nevű, vezetéshez kifejlesztett szemüvegen keresztül és az eredmény nagyon meggyőző volt - kezdi mosolyogva Turán Frici.

Egy profi autóversenyzőnek a kitűnő látás a mindene, hiszen számos váratlan szituáció, körülmény adódhat a futamok során, melyekre hirtelen kell reagálnia a pilótának. Olyan extrém fényhatások érik a pályán a versenyzőket, amilyenekkel hétköznap az utakon nem találkoznak.

Ez a minőségi lencse remekül kíméli az ember szemét azoktól a fényhatásoktól, melyek vezetés közben érhetik: akár egy erős napfény a déli órákban, egy-egy felvillanó fényszóró az éjszakai vezetés során, erősen világító hátsó-vagy ködlámpa, vagy hirtelen fényerőváltozások alagútba be- és kihajtásnál. Két nap tesztelés után érezhető, hogy nagyon jó hatással van az EyeDrive a szemeimre, kevésbé fáradnak el, nem szárazak. Nappal és éjszaka is hozza az elvártakat. Este a fény erős kontúrjait tompítja, így kicsit szórtabbnak érezzük a fényeket, ami kifejezetten jól jön a sötétben. Kicsit tartottam tőle, hogy kényelmetlen, szokatlan lesz szemüvegben vezetni, de olyan, mintha rajtam se lett volna. Sőt azoknak is jó választás, akiknek nincs szükségük dioptriára, ugyanis van dioptria nélküli változata is, ami kíméli a szemet és tisztább látást eredményez. Kimondottan tetszett, hogy a szemüveg a fény hatására besötétedik, így nappal napszemüvegként, éjjel pedig normál szemüvegként is tud funkcionálni - meséli tapasztalatait Frici.