Wales Rally-n zárjuk az idei világbajnoki idényt

A remek spanyol szereplés után Turán Frici és Zsiros Gabi már gőzerővel készül a világbajnoki szezon (számukra) utolsó futamára, a Wales Rally-ra, melyet október 27-30. között rendeznek. A magyar páros szeretné az utolsó versenyükön is kihozni magából a maximumot és ismét pontszerző helyen végezni a Ford Fiesta R5-tel.

Nem túlzás, ha azt mondom, hogy ez lesz az egyik legnehezebb versenyünk idén. Már Walesben vagyunk, az ütemtervből kiderült, hogy meglehetősen autópróbáló futamnak nézünk elébe. Egyelőre az időjárás jobb mint amire számítottunk, de itt olyan gyorsan változnak a körülmények, hogy muszáj felkészülnünk az esőre, sárra, ködszitálásra. Egy teszten már túl vagyunk, a pályabejárás következik. Az már kiderült, hogy a pályák minősége, jobb mint gondoltuk, autózható, izgalmas szakaszokat jártunk be, gyönyörű tájakon. Pénteken egy rendkívül hosszú napunk lesz, közel 190 kilométert kell majd szervizelés nélkül mennünk 8 gyorsasági szakaszon a Ford Fiestával, ami mindenképp nagy koncentrációt igényel. Egyetlen egyszer lesz lehetőségünk a kitelepített gumizónában abroncsot cserélni, valamint tankolni. Bízunk benne, hogy technikai hiba nélkül sikerül majd teljesítenünk a gyorsaságikat, ez nagy kihívás lesz. Persze a többi nap se lesz könnyű, a szombati és vasárnapi futamok is hozzák azt a szintet, amit az idei világbajnoki szezon összes versenye. Igyekszünk most is derekasan helytállni, bizakodóan nézünk a Wales Rally elé - mondja Turán Frici.

Az indulóknak 4 nap alatt 22 gyorsasági szakaszt és összesen közel 1300 kilométert kell teljesíteniük változékony időjárási körülmények között. Itt nem ritka az eső és a köd sem.

A csütörtök reggeli shakedown-t követően pénteken a klasszikus Sweet Lamb és Hafren szakaszain kezdi meg a versenyzést a népes mezőny. A versenyzők ezen a napon teljesítik majd a leghosszabb távot, közel 190 kilométert. Az ismétlődő szakaszokat fordított irányban is végig kell autózniuk az indulóknak. Szombaton három olyan szakaszon autóznak majd a versenyzők kétszer egy nap, melyek 1997 óta nem szerepeltek a világbajnoki futamok pályái között. Végül vasárnap a festői Brenig tó körül zárul a Wales Rally.

Versenyzőként még sosem jártunk ebben a térségben, de nézőként már megfordultunk itt. A Wales Rally egy nagy tradíciókkal rendelkező verseny, gyönyörű, fákkal szegélyezett erdei pályákkal. Gyors szakaszok váltják egymást és annak ellenére, hogy technikailag nem a legnehezebb pályákról beszélünk, az időjárás bármikor megtréfálhat minket. A sáros, csúszós utak mellett veszélyesek az út szélén sorakozó rönkök is, így mindenképp elővigyázatosan és ugyanakkor jó tempóban kell autóznunk. Bízunk benne, hogy a szép spanyol versenyzés után, az idény utolsó versenyén is sikerül maradandót alkotnunk - teszi hozzá Zsiros Gabi.

Érdekesség, hogy 1999 óta most először szombaton visszatér a verseny egy legendás helyre, ugyanis egy rövid szakaszt a nézőbarát ligetben, a Cholmondeley Castle körül rendeznek. Az ünnepélyes megnyitó újra a Colwyn Bay-en, míg a záró ceremónia Llandudno-ban lesz. A központi szervizparkot pedig Közép-és Észak-Wales területén, Deeside-ben alakítják ki.

Köszönjük Partnereinknek!