Egy év kihagyás után újra visszatér a Rally Hungary

2023. október 6-8. között, egy év kihagyás után immáron negyedszer látogat hazánkba a FIA Rally Európa-bajnokság. A nívós versenyt a Zempléni-hegységben és környékén rendezik meg, ez egyben a Magyar Országos Rally Bajnokság záró fordulója is. A népes mezőnyben természetesen Turán Frici és Farnadi Ági is rajthoz állnak a Volkswagen Polo GTI R5-tel mind az ORB, mind az ERC értékelésben.

Turán Frici: "Szeretnénk méltón képviselni a magyar színeket az ERC mezőnyében!"

"Szép emlékek fűznek a Rally Hungary-hoz, ugyanis 2019-ben sikerült megnyernünk a futamot, és azóta is az egyetlen magyar győztesei vagyunk ennek a rangos versenynek. Az idei évben ugyan kisebb téttel állunk rajthoz, ugyanis a magyar bajnoki cím sorsa már a győri futamon eldőlt, Vincze Feriék megérdemelten győzedelmeskedtek a magyar értékelésben, viszont nagyon várjuk a hétvégi megmérettetést. A legfőbb célunk, hogy élvezzük a versenyzést, meg tudjuk őrizni a bajnokságban a második helyünket és méltón képviseljük a magyar színeket az ERC mezőnyében is, amely versenysorozat idén ünnepli a 70. évfordulóját. Köszönjük a támogatóinknak, kiemelten az Orbico Hungary Kft.-nak, hogy lehetőségünk van világ-, és Európa-bajnoki sikerekkel, tapasztalatokkal rendelkező versenyzők között is megmutatni magunkat" - kezdi Turán Frici.

A Rally Hungary idei versenyközpontja is Nyíregyházán lesz, ahol egy látványos belvárosi gyorsaságit is rendeznek, sőt a mezőny a Rabócsiringre is ellátogat egy szuperspecial keretében. A Rally Hungary pénteken veszi kezdetét a nyíregyházi lőtéren sorra kerülő kvalifikációs szakasszal, majd aznap este a prológgal folytatódik, amit a máriapócsi Rabócsiringen tartanak. Szombaton hét gyorsaságit kell teljesíteniük a versenyzőknek - köztük a nyíregyházi belvárosi etapot -, vasárnap pedig újabb négy szakaszon bizonyíthatnak az indulók.

"Az időjárási előrejelzéseket nézve az idei versenykörülmények kedvezőbbek lesznek, mint 2019-ben, ugyanis akkor esőben, csúszós pályákon nyertünk, ami alapvetően kedvezett nekünk. Úgy érezzük, a tempónk rendben van, bízunk benne, hogy a Volkswagen is végig jól viselkedik majd a kezeink között, és semmilyen hátráltató tényező nem áll majd az utunkba, hogy megmutassuk, nem véletlenül nyertük meg négy évvel ezelőtt ezt a futamot. A pálya-és helyismeret mindenképp előnyünkre válhat, és reméljük, hogy a szerencse is mellénk szegődik" - folytatja Frici.

"Két tréningünk lesz még a versenyig, amit maximálisan szeretnénk kihasználni. Kiegyenlített versenyre számítunk, ugyanis míg a nemzetközi élmenők előnye lehet, hogy több versenykilométer van a hátuk mögött, addig mi egy kicsivel jobban ismerjük a hazai pályákat. Célunk, hogy az EB-indulók között is sikerüljön az első 5 versenyző között végeznünk, és szeretnénk látványos versenyzéssel megköszönni a szurkolóinknak az egész éves biztatásukat" - teszi hozzá Farnadi Ági.

A Rally Hungary a környezettudatosságot is előtérbe helyezi, kiemeli a tiszta és szemétmentes környezet fenntartását, ösztönzi a szurkolókat a szelektív hulladékgyűjtésre a nézői pontokon, a szervizparkban és a versenyközpontban is, valamint felhívja a figyelmet az energiatakarékosság fontosságára.